07/05/2025 0 Kommentarer
1. Sommerkoncert. Organist Paolo Oreni, Italien
1. Sommerkoncert. Organist Paolo Oreni, Italien

Tirsdag d.17.juni kl. 19.30 starter sommerens række af orgelkoncerter i Sct. Mortens Kirke. Hen over sommeren spiller prominente koncertorganister fra ind- og udland på kirkens store symfoniske orgel. De tilrejsende organister kommer så langvejs fra som bl.a. USA, Italien og Norge.
Der er fri adgang til sommerkoncerterne, og de indledes alle med ½ times klokkespil fra kirkens tårn kl. 19.
Den første sommerkoncert er lagt i hænder og fødder på den italienske organist, Paolo Oreni.
Den prisvindende Paolo Oreni er en af Italiens mest fremtrædende organister, med et stort og alsidigt repertoire. Dertil er han en fremragende improvisator der ofte afslutter sine koncerter med kunsten at lave musik ”på stedet”.
Ved den første sommerkoncert i Sct. Mortens Kirke spiller han musik af Bach, Liszt, Widor og Præstholm. Og så slutter han aftenen af med at improvisere over temaer han får givet på stedet. Og det kan være publikum er med til at bestemme hvad han skal improvisere over?
Paolo Oreni fortæller om musikken:
”Koncerten starter med orgelkomponisten over dem alle – Johann Sebastian Bach.
Toccata og Fuga i F-dur er Bachs største og længste todelte orgelværk med en samlet spilletid på omkring 15 minutter. Toccataen er spækket med livlige figurationer og en harmonisk udvikling der må have været meget vovet for den tid den er komponeret i. Og fugaen er en såkaldt dobbeltfuga – baseret ikke på ét, men på to temaer – og den falder i tre dele. Først behandles hvert tema som en selvstændig fuga inden de kombineres i værkets sidste tredje del. Kontrapunktisk musik i absolut særklasse!
Jeg fortsætter med Franz Liszts hyldest til Bach. Hans Fantasi og Fuga over tonerne B.A.C.H. findes fra Liszts hånd både i to forskellige versioner for orgel (skrevet med 16 års mellemrum) og i en for klaver.
Det ville være ærgerligt, hvis orglet ikke skulle nyde godt af Liszts endelige ideer, og derfor har den franske organist og komponist Jean Guillou – uden at tilføje noget, der ikke stammer fra Liszt selv – i sin "synkretistiske" orgelversion inkorporeret alt, hvad der kendetegner både versionerne for orgel og for klaver.
Charles-Marie Widor regnes med sine 10 orgelsymfonier for den franske orgelsymfonis fader. Han var organist ved Sct. Sulpice i Paris i ikke mindre end 63 år (1870-1933). Jeg har valgt at spille førstesatsen fra Widors medrivende 6.symfoni, et stykke der passer perfekt til Sct. Mortens Kirkes symfonisk orgel.
Og så vil jeg gerne spille et stykke af Sct. Mortens Kirkes egen organist Christian Præstholm. Christian Præstholm er en meget produktiv komponist, hvis musik vi er flere og flere organister i udlandet der får øjnene op for. Hans Allegro giocoso fra 2019 er, som titlen antyder, let og munter i karakteren. (Allegro giocoso betyder direkte oversat fra italiensk: hurtigt og muntert).
Jeg slutter med at improvisere over temaer som jeg får opgivet på stedet. Hvilken musik der kommer ud af det, må man komme til koncerten for at høre.”
Kommentarer